Open-source computeralgebra-pakket Sage

Project: Vandaag wordt Sage al in een aantal vakken gebruikt in de opleidingen Wiskunde, Wiskundige Informatica en Informatica, maar bij gebrek aan een"centrale" Sage gebeurt dit enkel door de lesgever voor demonstraties met eigen computer, in de computerklas van de S23 (waar Sage geïnstalleerd is) of met tijdelijke servers, die niet het hele jaar beschikbaar zijn.

Sage werkt enkel op Unix-achtige besturingssystemen zoals Linux of Mac OS X (op Windows kan men Sage draaien via een virtuële machine). Aangezien Athena gebaseerd is op Windows, kan Sage dus niet via Athena gedraaid worden en is er een aparte server nodig.

Sage is gebaseerd op de programmeertaal Python. Door Sage te gebruiken leren de studenten dus automatisch ook de beginselen van Python. Dit is een moderne programmeertaal met zeer veel niet-wiskundige toepassingen.Het feit dat Sage open source is, heeft ook een belangrijke educatieve waarde: de programmacode is namelijk zichtbaar voor de studenten. Men heeft er speciaal voor gezorgd dat men vanuit  Sage zelf deze code heel gemakkelijk kan bekijken. Bovendien kunnen  geïnteresseerde studenten ook zelf bijdragen aan de ontwikkeling van Sage, ze kunnen zelf routines schrijven die dan een onderdeel worden van nieuwe versies van Sage. Dit kan bijvoorbeeld een deel zijn van een masterproef in de Wiskunde of Informatica.

 

Contactpersoon: Jeroen Demeyer