Vrijstellingen

Heb je reeds een diploma of heb je reeds credits behaald voor vakken binnen een academische opleiding?

Dan kom je misschien in aanmerking voor vrijstellingen. Wie houder is van creditbewijzen (zonder te zijn gedelibereerd) of van eerder verworven kwalificaties (EVK's) kan in aanmerking komen voor een vrijstelling. Je kan deze aanvragen wanneer je vaststelt dat de inhoud van een vak overeenstemt met de inhoud van een vak waarvoor je reeds geslaagd bent.

Er zijn geen standaardlijsten met vrijstellingen die toegekend worden per vooropleiding. De reden hiervoor is dat vakken elk jaar kunnen wijzigen (studiepunten kunnen aangepast worden, lesgevers en cursusmateriaal kunnen vervangen worden, vakken kunnen verdwijnen...). Daarom beoordeelt de curriculumcommissie elke ingediende aanvraag opnieuw. Je moet dus eerst zelf een screening doen op basis van de studiefiches van de vakken van de opleiding die je zal volgen. Deze vind je in de studiekiezer van UGent. Sorteer op faculteit: Politieke en Sociale Wetenschappen en ga naar de opleiding waarbinnen je vrijstellingen wil aanvragen.

OASIS

Vakken waarvoor je vrijstellingen aangevraagd hebt, moet je ook toevoegen in OASIS. Wanneer een vrijstelling wordt goedgekeurd, zal de curriculumcommissie dat vak voorzien van de notatie van de vrijstelling. Vermeld in het opmerkingenscherm dat je een vrijstelling hebt verkregen/aangevraagd.

Staat er dat je het vak niet kan toevoegen (reeds opgenomen of gerealiseerd) dan mag je dit opgeven in het opmerkingenscherm, de administratie zal het vak dan toevoegen en er een vrijstelling aan koppelen.

Als een aangevraagde vrijstelling niet wordt toegekend, dan heb je nadien nog de mogelijkheid om dit vak uit jouw curriculum te verwijderen in geval je het desbetreffende vak niet wenst te volgen.

Als een vrijstelling wordt toegekend, dan maakt dit vak geen deel meer uit van je programma. Dat wil zeggen dat je voor dat opleidingsonderdeel niet meer naar de les hoeft, geen taken meer moet maken of een examen dient af te leggen.

Vrijstellingenapplicatie

  Vraag hier je vrijstelling aan