Wil jij doctoreren? Dit is wat je moet weten

(25-10-2022) Na je studies communicatiewetenschappen kan je ook je verblijf aan de vakgroep verlengen met een doctoraat. Geen idee hoe je daar aan begint? Professor Liselot Hudders en doctor Steffi De Jans vertellen alles wat je moeten weten.

Hoe weet je of doctoreren iets voor jou is?

“Je punten en graden zijn belangrijk. Onderzoek voeren vind je top. Je bent niet bang van grote hoeveelheden literatuur, data en analyses. Je bent creatief, planmatig en kan om met stress en kritiek.” vertelt professor Hudders

"Uren spenderen op je bureau om onderzoeksresultaten te verwerken. Gelukkig zijn er op de vakgroep altijd collega's waar je wel even te rade kunt gaan." vertelt dr. De Jans .

Wat houdt doctoreren in?

Als doctoraatsstudent word je expert in een bepaald topic. Je voert vier jaar lang diepgaand onderzoek. Uiteindelijk vorm je een aaneenkoppeling van een viertal artikels, die vergelijkbaar zijn met je masterproef. Onderzoek vormt je belangrijkste taak, maar er is ook ruimte voor onderwijs en dienstverlening. 

Je kan ook een zesjarig traject volgen. Dan combineer je je doctoraat met lesgeven en krijg je iets langer de tijd om je doctoraat te finaliseren. 

Hoe begin ja aan een doctoraat? 

Er zijn drie opties. Je kan solliciteren op vacatures op de Website van UGent. Specifieke jobomschrijvingen en vereisten kan je bij elke vacature terugvinden. Er kan  bijvoorbeeld aan jou gevraagd worden een onderzoeksvoorstel te presenteren op één pagina. 

Verder kan je zelf ook een beurs aanvragen bij het FWO of het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek. Dat moet voor 1 maart. Dat is een onderzoeksvoorstel van een 10-tal pagina’s. Nadien volgen verschillende selectierondes. De beste kandidaten krijgen een beurs en mogen in november aan de slag gaan. Als het FWO je vraag afwijst, kan je je voorstel indienen via BOF of het bijzonder onderzoeksfonds, voor een eventuele financiering door de Universiteit Gent.

Als laatste kan je ook naar het buitenland trekken. Je kan solliciteren op vacatures van buitenlandse universiteiten. Bovendien bestaan hier beurzen voor. Op de website van UGent vind je een overzicht.

Tips voor geïnteresseerde studenten 

“Je bent gepassioneerd door een topic? Zoek een origineel idee en stap daarmee naar je promotor, praat met een doctoraatsstudent en houd de vacatures in de gaten,” vertelt  professor Hudders. “Je kan je proberen onderscheiden door een onderzoeksstage, al een publicatie te schrijven, door je punten of door specifieke vakken te volgen.” 

“Heb je geen grote of grootste onderscheiding behaald? Laat je niet afschrikken,” vult dr. De Jans aan. Goede punten zijn belangrijk maar niets is onmogelijk met de juiste motivatie!”

Wat na een doctoraat? 

Je kan aan om het even welke universiteit gaan werken zowel in België als in het buitenland door te solliciteren voor openstaande vacatures. Je kan op de hogeschool lesgeven, naar de privésector of overheidsdiensten trekken. Kortom, heel veel mogelijkheden!