Plenaire opening & Keynote

Sofie Van Bauwel - Plenaire openingsofie-van-bauwel.jpeg

Over mezelf

Sofie Van Bauwel is professor mediastudies aan de vakgroep Communicatiewetenschappen UGent en lid van de onderzoeksgroep CIMS waar ze onderzoek doet naar media en gender. Ze onderzoekt zowel de productie van media (wie maakt mediacontent), de beeldvorming van gender in mediacontent als onderzoek naar de manier waarop mediagebruikers omgaan met media. Ze is lid van het interdisciplinary consortium DELTA (Digital Innovation for Humans and Society) waarbij ze vooral interesse heeft in de manier waarop digitale technologie gegendered is.

Korte intro over de lezing

De introductielezing zal vooral een aanzet geven om de media-innovatieweek te starten en zal kijken naar innovatie vanuit een socio-cultureel perspectief waarbij wordt weggegaan van technologisch determinisme en waarbij we vanuit de sociale wetenschappen kijken naar media-innovatie als meer dan technologische innovatie.

Wanneer?
Maandag 25/10 om 13:45

Waar?
Ceremoniezaal (Campus Aula, Volderstraat)

Streaming
Volg nu live

Fysiek de lezing bijwonen?
Schrijf je in

Caroline Pauwels - KeynoteFoto rector Caroline Pauwels (VUB)

BELANGRIJKE WIJZIGING:
Rector Caroline Pauwels (VUB) heeft last minute moeten afzeggen voor haar lezing.
Professor Ike Picone (VUB) zal haar daarom vervangen. De uren blijven ongewijzigd.

Over mezelf

Prof. dr. Caroline Pauwels startte vorig academiejaar aan de tweede termijn als rector van de Vrije Universiteit Brussel. Ze studeerde filosofie en communicatiewetenschappen en is sinds 1989 verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen, waar ze bij de rectorwissel het vakgroepsvoorzitterschap doorgaf. Ze promoveerde in 1995 op een onderzoek dat zich toespitste op het audiovisueel beleid van de Europese Unie (EU). Aansluitend hierop heeft ze zich gespecialiseerd in Europese en nationale mediabeleidsproblematiek en de economie van de mediasector.

Korte intro over de lezing

Redden robots ons van de online apocalyps?

Na de dotcombubbel konden sociale media zoals Facebook surfen op een golf van blind vertrouwen in technologie. Nu zijn het economische reuzen die de macht wordt toebedicht om verkiezingen te beïnvloeden.
Steeds meer experten en overheden worden kritischer tegenover de rol die deze internetgiganten spelen in de toename van online desinformatie en polarisering. Hun antwoord is vaak 'meer technologie' zoals automatische opsporing van haatspraak, terwijl critici net wijzen op de rol van hun algoritmes in de verspreiding van desinformatie. Dus rijst de vraag: is technologische innovatie deel van de oplossing, of deel van het probleem? Of ligt het probleem misschien bij ons, de burgers?

Wanneer?
Maandag 25/10 om 14:00

Waar?
Ceremoniezaal (Campus Aula, Volderstraat)

Streaming
Volg nu live

Fysiek de lezing bijwonen?
Schrijf je in