Barbara Van den Haute (Digitaal Vlaanderen) & Wouter Quartier (European Broadcasting Union)

Barbara Van den Haute

Over mezelf Barbara Van den Haute

Barbara Van Den Haute is administrateur-generaal van ‘Digitaal Vlaanderen’, het digitale agentschap van de Vlaamse overheid met 450 medewerkers. Ze leidt de overheid naar een organisatie “powered by data”, en met een “low touch” dienstverlening. Een voorbeeld: de datadiensten van Digitaal Vlaanderen zorgen ervoor dat het groeipakket voor gezinnen met kinderen automatisch uitbetaald kan worden, en dat webwinkels als Bol.com over correcte adresgegevens beschikken als ze een pakje bij je thuis bezorgen. Bij de brede bevolking is Digitaal Vlaanderen bekend via Mijn Burgerprofiel en recent de app CovidSafeBE. Om de data-economie in Vlaanderen sterker aan te zwengelen zet Barbara mee haar schouders onder de oprichting van het Vlaams Datanutsbedrijf. Barbara is ook voorzitter van NXTPort, het databedrijf en de innovatiehub voor grote zeehavens. Daarnaast is Barbara publieke spreker over onderwerpen zoals datadeling, digitale transformatie en innovatie.

Intro over de lezing

De overheid van morgen

De samenleving digitaliseert ongekend snel. De digitale transformatie daagt ons uit, maar creëert ook kansen en welvaart. Voor de overheid van morgen betekent dat enerzijds inzetten op een zo geautomatiseerd mogelijke, “low touch” dienstverlening, bijvoorbeeld voor het aanvragen van premies of vergunningen. Anderzijds heeft de overheid ook een rol in de samenleving te spelen, een samenleving die steeds meer draait op data en het uitwisselen van persoonlijke gegevens. De honger van nieuwe tech-diensten naar onze gegevens botst met een groeiend wantrouwen dat we voelen bij het prijs geven van onze data. Hoe kan de overheid helpen om die patstelling doorbreken?

Wanneer?
Woensdag 27/10 om 15:00

Waar?
Ceremoniezaal (Campus Aula, Volderstraat)

Streaming
Volg nu live

Fysiek de lezing bijwonen?
Schrijf je in

Wouter QuartierWouter Quartier

Over mezelf

Wouter Quartier is Senior Manager and Head of Digital, transformation and platforms bij de EBU. EBU verbindt meer dan 65 meestal Europeese Publieke omroepen, bekend van o.m. Eurosong, maar ook sportrechten zoals de Olympische spelen. Wouter is daarvoor actief geweest in diverse functie bij VRT, waaronder hoofd studiedienst, netmanager van Ketnet, digitaal transformatie manager en strategie manager. Bij EBU is hij verantwoordelijk voor de contacten met de FAANGS, digitale transformatie trajecten bij de verschillende omroepen en digitaal aanbod.

Korte intro over de lezing

Digitale transformatie is een buzz-woord met vele ingangen en betekenissen. In media is de impact van digitalisering zeer groot geweest en deze wordt nog groter. COVID19 heeft een versnelling in ‘normalisatie’ van digitalisering ingezet. Waar digitaal vroeger het domein van jongeren en/of nieuwe mediagebruikers, is digitaal nu overal en bij iedereen. De impact is divers en op alle domeinen. Publieke en commerciële omroepen weten dat ze zich moeten aanpassen. De vraag is hoe snel en hoe drastisch. Hoe verander je zonder je publiek te verliezen? In deze lezing gaan we in op een aantal aspecten en brengen we cases uit verschillende Europese omroepen.

Wanneer?
Woensdag 27/10 om 15:00

Waar?
Ceremoniezaal (Campus Aula, Volderstraat)

Streaming
Volg nu live

Fysiek de lezing bijwonen?
Schrijf je in