Prof. dr. Stijn Joye

Professor verbonden aan de onderzoeksgroep Center for Journalism Studies van de vakgroep Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent.

Stijn Joye-84.jpg 

    |     +32474 75 24 19     |     @StijnJoye 

 

Internationaal nieuws
Lijden en rampenberichtgeving
Discoursanalyse
Artistieke imitatie

 

Stijn Joye is als professor verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen (UGent) en is naast deze onderzoeksgroep ook lid van het ‘Centre for Cinema and Media Studies’ (CIMS, UGent), ‘Health, Media & Society’ (HM&S, UGent) en ‘Centre for the Social Study of Migration and Refugees’ (CESSMIR, UGent). Gedurende 2010 en 2011 doceerde Joye ook aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en in 2012 was hij 'Visiting Fellow' aan de London School of Economics and Political Science. Aan de vakgroep communicatiewetenschappen te Gent geeft hij vandaag les in 'communicatiewetenschap', ‘internationale communicatie' en ‘audiovisuele productietechnieken’.

Als onderzoeker spitst Joye zich toe op internationale nieuwsverslaggeving met enerzijds een focus op de representatie van lijden en anderzijds op aspecten van nabijheid/afstand zoals domesticatie en het koloniale verleden. Een andere onderzoekslijn betreft het concept van artistieke imitatie binnen film zoals sequels, boekverfilmingen, cinematic universes, … waarbij lopend onderzoek onder meer ingaat op de case van Vlaams-Nederlandse remakes.

Joye is momenteel Associate Editor van ‘International Communication Gazette’ en book review editor van 'Communications: The European Journal of Communication Research'. Tot 2019 was hij (vice)chair van de ‘International and Intercultural Communication Section’ binnen het ECREA-netwerk waarna hij de functie van vice-chair opnam van ‘TWG Intercultural Communication and Diversity’ binnen NeFCA. In 2015 trad hij toe tot de raad van bestuur van NeFCA (‘The Netherlands-Flanders Communication Association’) en in 2017 tot de raad van bestuur van vzw Sonderland, een collectief van jonge journalisten, fotografen, en kunstenaars. Verder is Joye lid van de raad van bestuur van de Frieda Saeys Foundation.

Biblio