Vacature: doctoraatsbursaal in Media, Voeding en Genderidentiteit (UA)

(11-05-2021) Het Departement Communicatiewetenschappen van de Faculteit Sociale Wetenschappen (Universiteit Antwerpen) zoekt een voltijdse (100 %) Doctoraatsbursaal in Media, Voeding en Genderidentiteit.

“Echte mannen eten vlees” en “vegetarisme/veganisme zijn vrouwelijke diëten” zijn stereotiepe uitspraken die tot op de dag van vandaag opduiken in diverse media en online gesprekken. Ze kleuren onze perceptie van zij die wel en geen vlees eten. Als we deze stereotypen willen doorprikken, dan moeten we eerst en vooral begrijpen waar ze vandaan komen, en wat deze denkbeelden in stand houdt. We zoeken dus een doctoraatsstudent die zich wil verdiepen in:

(1) Hoe en waarom vleesconsumptie en genderidentiteit aan elkaar gelinkt zijn op cultureel, interpersoonlijk en individueel niveau van voedselkeuzegedrag,

(2) Of en hoe we via sociale mediaberichten vleesconsumptie met genderaspecten associëren, en

(3) Welke mogelijke weerslag dit heeft op individuele keuzes om wel of geen vlees te eten.

Bij aanvang van het project zullen kwantitatieve en kwalitatieve inhoudsanalyses ingezet worden om in eerste instantie diverse sociale mediaberichten over vleesconsumptie en genderidentiteit te bestuderen. Later in het project kan er door middel van verdere uitdiepende kwalitatieve methodes en optioneel via kwantitatieve methodes verder onderzoek gedaan worden naar dit thema.

  • Je wordt doorheen je traject begeleid door drie promotoren:
    • Prof. dr. Charlotte De Backer (UAntwerpen), expert in onderzoek naar voeding, media en samenleving https://www.uantwerpen.be/en/projects/food-media-society/ ,
    • Prof. dr. Alexander Dhoest (UAntwerpen), expert media en diversiteit
    • Prof. dr. Sofie Van Bauwel (UGent), expert media en gender
  • Je zal onderdeel uitmaken van een dynamisch team van jonge onderzoekers, zowel aan de Universiteit Antwerpen als Universiteit Gent.

Voor meer informatie, klik hier.