Alain heeft een tip… om een UGent-doel te steunen

(10-10-2022) Cadeaus wilde professor Alain Verstraete niet op zijn pensioenfeest. Wel vroeg hij zijn gasten om het skillslab van de studenten geneeskunde te steunen. Daarvoor zette hij zelf een inzamelactie op poten via het actieplatform van de UGent.

“Dat actieplatform is erg aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk”, vindt professor Alain Verstraete. “Zodra je een fonds in gedachten hebt, registreer en personaliseer je je actie op het platform, en daarna stuur je gewoon die link naar je genodigden.” 

Motivatie om voor een fonds te kiezen

Lang hoefde Alain alleszins niet na te denken over dat fonds. “Ik koos het Fonds Medisch Vaardigheidscentrum, opgericht met de nalatenschap van huisarts Guy Decloedt om het skillslab van studenten geneeskunde te steunen”, vertelt hij. “Guy was een jaargenoot van mij: ooit waren we samen studenten geneeskunde.”

Zelf is Alain arts, gespecialiseerd in klinische biologie. Daarnaast gaf hij tot en met vorig academiejaar les aan studenten geneeskunde in de derde bachelor. “Dat heb ik altijd heel graag gedaan”, glimlacht Alain. “Omdat ik telkens lesgaf aan kleine groepen heb ik altijd een nauwe band gehad met mijn studenten. Dat was voor mij een extra motivatie om voor dit fonds te kiezen.”

Een steentje bijdragen

In het skillslab oefenen dokters in spe hun klinische vaardigheden. Met andere woorden: dat lab is van onschatbare waarde. Alain: “Maar het oefen- en simulatiemateriaal is erg duur. Met de hulp van het actieplatform wou Alain een steentje bijdragen. “De schenkingen kwamen vlot binnen: toen de datum van mijn pensioenfeest naderde, zag ik een tweede golf. Telkens iemand gestort had, kreeg ik een mailtje. Dat kon ik dus makkelijk opvolgen. Handig is trouwens dat je als schenker een fiscaal attest krijgt. Helemaal automatisch, daar hoef je zelf niets voor te doen.” 

Als organisator kan je trouwens zelf een doelbedrag instellen. Het doel van Alain was om 1.000 euro in te zamelen. Zijn actie leverde uiteindelijk 1.675 euro op.

Zelf een actie starten?

Op het actieplatform kan je een actie op poten zetten voor het UGent-fonds van jouw keuze. De mogelijkheden vind je in het overzicht van alle bestaande fondsen.

Zo organiseer je een inzamelactie voor een UGent-fonds

  1. Maak je actiepagina: zoek een leuke titel, voeg een persoonlijke titel toe en vertel waarom je de actie opzet. Tip: doe zelf de eerste gift.
  2. Communiceer over je actie en verzamel giften: deel je actie met vrienden, familie, kennissen en collega’s via sociale media en e-mail. Gebruik eventueel een QR-code op je uitnodigingen. Praat met hen over je actie. Tip: vraagt het eerst aan mensen die dicht bij jou staan. Persoonlijk contact werkt het best!
  3. Bedank je schenkers: alle betrokkenen van je inzamelactie verdienen een bedanking.