VACATURE - Fulltime doctoraatsbursaal: Monitoring en verklaren van crossmediaal media-gedrag

(04-07-2022) Binnen imec-mict-UGent zijn we op zoek naar een klassiek media onderzoeker in het kader van een opdracht rond 'Monitoring en verklaren van crossmediaal media-gedrag'.

OVER DE UGENT

De Universiteit Gent is een wereld op zich. Meer dan 8.000 personeelsleden zijn er dagelijks aan de slag in onderwijs en onderzoek, beheer en administratie, technische en sociale voorzieningen, enz. Voor hen is de Universiteit Gent een logische keuze: het is een van de grootste, meest boeiende en toekomstgerichte werkgevers van de regio. De Universiteit Gent telt 11 faculteiten en meer dan 80 vakgroepen, die in elk van de wetenschappelijke disciplines hoogstaande en door onderzoek ondersteunde opleidingen aanbieden.

 

OVER HET PROJECT

Elk klassieke mediamerk heeft ondertussen zijn online platformen, en volgt tegenwoordig ook alsmaar vaker een ‘online first’ strategie. Lokale en internationale streamingplatformen kennen een steile opmars. En ‘personenmerken’ worden bijna even belangrijk als ‘mediamerken’. Denk maar aan de opmars van podcasts, platformen als Twitch en personenmerken op platformen als TikTok. Is dat laatste trouwens niet meer een zender dan een sociaal medium?

Ons mediaconsumptiegedrag wordt crossmedialer. Het aanbod wordt gepersonaliseerder, en de gebruiker krijgt meer agency in de controle over zijn media-ervaring. Vertrekkende van een unieke mix aan datasets (Digimeter, MobileDNA, Apestaartjaren …) gaat u op zoek naar de betekenis die mensen ontlenen aan nieuwe crossmediale mediaconsumptiegewoontes.

 

JOUW OPDRACHT

Je zal als onderzoeker worden ingeschakeld in een team van onderzoeker dat focust op monitoring van mediagedrag. Je werkt mee aan studies als Digimeter en hebt de vrijheid om daar je eigen onderzoeksvragen in te bepalen.

Je gaat in interactie met de onderzoeksdiensten van Vlaamse mediabedrijven.

Je ontwikkelt een theoretisch kader, voert studies uit, schrijft wetenschappelijke artikelen en neemt deel aan (inter)nationale wetenschappelijke congressen. Daarnaast wordt verwacht dat je een doctoraal proefschrift afwerkt op basis van het gevoerde onderzoek.

Tot slot, neem je deel aan de dagelijkse werking van de onderzoeksgroep imec-mict-UGent en de vakgroep Communicatiewetenschappen.

 

JOUW PROFIEL

Je hebt een universitair masterdiploma in Communicatiewetenschappen of gelijkwaardig diploma in de Sociale Wetenschappen

Je bent een excellente en gemotiveerde onderzoeker met een sterk analytisch vermogen.

Je bent in staat om zelfstandig een onderzoeksproject op te volgen en in overleg bij te sturen.

Je hebt kennis van en ervaring met kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeksmethoden.

Je hebt een grondige kennis van het Nederlands en Engels (gesproken en geschreven taalvaardigheden).

Je bent in staat om academische en praktische kennis te combineren en te valideren.

Je bent communicatief en kan goed in teamverband werken, en toont tegelijkertijd een grote mate van creativiteit, zelfstandigheid en zin voor initiatief.

 

ONS AANBOD

Een voltijdse doctoraatsbeurs voor een periode van maximaal vier jaar (1 + 3 jaar). Indiensttreding wordt voorzien ten vroegste op 1 oktober 2022.

Een dynamische en stimulerende onderzoeksomgeving waarbij je werkt in ‘De Krook’ in Gent, een plek waar kennis, creativiteit en ondernemen centraal staan.

 

INTERESSE?

Als je interesse hebt in deze functie, stuur dan vóór 22 augustus je motivatiebrief, cv, een kopie van je diploma’s en studieresultaten, een document waaruit je schrijfvaardigheid blijft (bv. een paper of je scriptie) en eventueel een lijst van jouw academische publicaties naar jobs.mict@ugent.be

Vragen over de functie kunnen ook naar dit e-mailadres worden gestuurd.