Fietsroute

Fietsroute en VR-kijkersVoor het project ‘Verdwenen Zwinhavens’ werd er een unieke fietsroute opgesteld die je kennis laat maken met het prachtige fietsgebied tussen Knokke-Heist, Sluis, Damme en Brugge. Op onze alumnidag op 4 september kan je (een deel van) deze fietsroute verkennen. Je krijgt aan het onthaal een fietskaart die je gidst langs de sporen in het landschap van het rijke verleden van de Zwinstreek. Wie de QR-code op de fietskaart scant, krijgt onderweg meldingen. Je ziet zo archeologische vondsten in het landschap om je heen verschijnen op je smartphone.

De Virtual Reality-kijkers langs de route helpen je verbeelding een heel eind onderweg. Wie door een kijker loert, komt vanuit het huidige landschap virtueel terecht in de bruisende middeleeuwse havenstadjes. Op onze alumnidag staan experten uit de vakgroep Archeologie je te woord aan de kijkers van Sluis (11.00 uur- 14.00 uur) en Monnikerede (12.00 uur - 15.00 uur).

Let wel: we organiseren geen fietsverhuur. Je legt het parcours af met je eigen fiets. Het spreekt voor zich dat je op eigen initiatief fietsen kan huren bij één van de vele fietsverhuurders in Knokke-Heist.

VR-kijker in Sluis

Bemand tussen 11.00 uur en 14.00 uur door dr. Maxime Poulain.
Maxime Poulain is postdoctoraal medewerker van de vakgroep archeologie en is gespecialiseerd in de materiële cultuur en de architecturale omgeving van de Zwinhavens.

VR-kijker in Monnikerede

Bemand tussen 12.00 uur en 15.00 uur door dr. Jan Trachet.
Jan Trachet is postdoctoraal medewerker van de vakgroep archeologie en is gespecialiseerd in het middeleeuwse maritieme landschap van de Zwinstreek.

Afstanden

Je kan er tijdens de alumnidag voor kiezen om de fietsroute geheel of gedeeltelijk af te leggen. Onze experten zijn opgesteld aan de kijkers van Sluis en Monnikerede, maar je kan uiteraard ook verder fietsen naar de kijkers van Damme en Brugge. Je krijgt aan ons onthaal een fietskaart mee.
Om je dag goed te plannen geven je alvast een idee van de afstand.

  • Zwin Natuur Park tot Sluis: 8 km.
  • Sluis tot Monnikerede: 8 km.
  • Monnikerede naar Zwin Natuur Park: 19 km, via het andere deel van de lus.
  • Wanneer je naar de twee bemande kijkers fietst en wat tijd uittrekt voor de uitleg van onze experten, duurt dat ongeveer drie tot vier uur en leg je 35 km af.
  • Rij je van Monnikerede verder naar Damme, dan fiets je 44 km.
  • Wil je de hele fietsroute afleggen, dan heb je 58 km in de benen.

Bij inschrijving via Infinitum kan je aanduiden of je deelneemt aan een fietstocht. Indien er weinig fietsers zijn, organiseren we een begeleide tocht.