Inaugurele rede curator Humanities Academie: 'Oekraïne, grensland?'

(13-10-2022) Op woensdag 5 oktober hield Johan de Boose in de Balzaal van de Vooruit zijn inaugurele rede als curator van de Humanities Academie voor het academiejaar 2022-23.

Elk academiejaar stelt de faculteit Letteren en Wijsbegeerte één van haar alumni aan als curator van de Humanities Academie. De curator wordt gevraagd om een thema aan te brengen dat als een rode draad doorheen het levenslang leren aanbod loopt en om verschillende activiteiten rond dit thema uit te werken.

In 2022-2023 neemt Johan de Boose het curatorschap op zich, met "Oekraïne, grensland?" als thema. Op woensdag 5 oktober hield Johan zijn inaugurele rede, de rede verscheen op 8 oktober in De Standaard. 

Oekraïne, grensland?

Oekraïne is niet meer weg te denken uit de actualiteit. Tot ieders afschuw beheerst het woord ‘oorlog’ sinds enkele maanden alle media wereldwijd. De wereld is opnieuw verdeeld in goed en kwaad, in pro en contra. Meestal is de nuancering ver te zoeken.
Te midden van de wrede realiteit van de oorlog en de vaak eenzijdige berichtgeving wil de Humanities Academie een krachtige en gevarieerde stem laten horen. Aan de hand van getuigenissen, muziek, film, theater, tentoonstellingen, auteurslezingen en debatten proberen we een zo kleurrijk mogelijk beeld te schetsen van Oekraïne. Oekraïne is veel meer dan oorlog, geweld, waanzin en emigratie. Het is ook een land waar mensen van diverse afkomst proberen een normaal leven te leiden en hongerig zijn naar cultuur en verzoening. We geven iedereen een stem en hopen op die manier een bijdrage te kunnen leveren aan een betere stand van zaken in Oost-Europa, in heel Europa, in heel de wereld.