Sustainability reporting: lessen vanuit de praktijk en de academische wereld

Voor wie
Studenten , Medewerkers , Alumni , Journalisten , Bedrijven
Wanneer
27-01-2023 van 08:30 tot 13:00
Waar
Virginie Lovelinggebouw (aan station Gent-Sint-Pieters)
Voertaal
Nederlands
Door wie
Lode Van Der Schueren
Contact
febacademy@ugent.be
Website
https://febacademy.ugent.be/programma/volledig-aanbod/2022-2023-sustainability-reporting-sustainability-reporting-lessen-vanuit

Zegt de term “Corporate Sustainability Reporting Directive” jou nog niks? Geen nood! Tijdens onze studiedag maak je kennis met de nieuwe EU-maatregelen opgesteld door de Europese Commissie. We gaan aan de slag met de nieuwe richtlijnen.

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij.

The European Green Deal klinkt jou waarschijnlijk niet onbekend in de oren. De doelstelling van de Green Deal: klimaatneutraal zijn in 2050. De EU neemt maatregelen ter motivatie van duurzame groei, Corporate Sustainability Reporting Directive maakt hier onderdeel van uit.

De Corporate Sustainability Reporting Directive, wat?!

Dit is een nieuwe EU-richtlijn inzake duurzaamheidsrapportering waarbij organisaties worden verplicht om te rapporteren over de milieu en sociale impact van hun activiteiten. 

De CSRD vervangt én verbetert de huidige NFRD (Non financial reporting directive) richtlijnen en staat centraal in de European Green Deal.

Het doel? De duurzaamheidsrapportering betrouwbaarder, transparanter en toegankelijker maken. Het maakt het ook makkelijker om de duurzaamheidsinformatie tussen ondernemingen te vergelijken.

Voor wie? Alle grote ondernemingen en ondernemingen met effecten die op een gereglementeerde markt in de EU genoteerd zijn, met uitzondering van de micro-ondernemingen. Dit is ook van toepassing voor alle moederondernemingen van grote groepen.

Vanaf wanneer? De nieuwe richtlijnen gelden voor alle duurzaamheidsrapporteringen vanaf januari 2024. Dit wil zeggen dat organisaties in 2023 alle nodige data zullen verzamelen, het is dus van uiterst belang dat je op de hoogte bent van deze nieuwe Europese richtlijnen.