Voetgangersdetectie via sensoren nog betrouwbaarder in de toekomst?

(16-11-2021) Voetgangersdetectie is belangrijk bij computertoepassingen zoals autonoom rijden en videobewaking. Zhixin Guo onderzoekt in zijn doctoraat hoe voetgangersdetectie in de toekomst nog betrouwbaarder kan gemaakt worden.

In het afgelopen decennium zijn de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van moderne voetgangersdetectoren al aanzienlijk verbeterd. Maar toch zijn er nog meer gedetailleerde studies nodig om een aantal uitdagende situaties aan te pakken.

Het occlusieprobleem is een onvermijdelijk probleem voor voetgangersdetectie.

“In de stedelijke straten zijn voetgangers niet altijd goed zichtbaar als ze volledig of gedeeltelijk verborgen zitten achter naburige voetgangers of voertuigen. In dat geval neem de foutmarge van gewone voetgangersdetectoren sterk toe”, legt Zhixin Guo uit.

Een ander probleem bij voetgangersdetectie is het lage contrast in sommige situaties.

“Op bewolkte dagen of ‘s nachts zal de slechte lichtconditie het erg moeilijk maken voor de detector om voetgangers te herkennen”, vervolgt Zhixin.

Ook het efficiëntieprobleem bij dataopslag blijkt een grote zorg voor voetgangersdetectie. Moderne detectoren vereisen immers hoge reken- en opslagkosten.

“In mijn onderzoek heb ik oplossingen gezocht voor bovenstaande problemen zodat voetgangersdetectie in de toekomst nog betrouwbaarder en veiliger kan worden”, besluit Zhixin.

Lees het volledige doctoraat

-

Titel doctoraat: Occlusiebehandeling en multimodaliteitsfusie voor efficiënte voetgangersdetectie

-

ContactZhixin Guo, Wenzhi Liao (promotor), Wilfried Philips (promotor), Peter Veelaert (promotor)

-

Redacteur: Jeroen Ongenae - Illustrator: Roger Van Hecke