Is er nog voldoende bandbreedte voor al die draadloze apparaten?

(04-10-2021) Felipe Augusto Pereira de Figueiredo onderzoekt in zijn doctoraat hoe het radiospectrum voor draadloze apparaten optimaal kan benut worden.

De beschikbaarheid van de vele draadloze netwerken en de opkomst van nieuwe technologieën heeft geleid tot vele draadloze apparaten. Daarbij wordt verwacht dat het aantal aangesloten apparaten het aantal mensen aanzienlijk zal overtreffen. Door deze uitzonderlijke groei raakt het radiospectrum stilaan verzadigd.

“Nu is het zo dat de bandbreedte van het radiospectrum niet altijd optimaal wordt benut. Sommige delen van het spectrum zijn overvol, terwijl andere aanzienlijk onderbenut blijven”, legt Felipe uit.

“Daarom moeten we dringen nieuwe architecturen en technieken ontwikkelen om het bandbreedtegebruik te optimaliseren”, vervolgt Felipe.

“Hiervoor heb ik in mijn doctoraatsonderzoek geavanceerde SDR-architecturen en -technieken geïntroduceerd voor radio HW-virtualisatie en voor toegang tot en delen van het spectrum op een zeer efficiënte en eerlijke manier”, besluit Felipe.

-

Titel doctoraat: Geavanceerde software-gedefinieerde radio-architecturen en -technieken voor radio-hardwarevirtualisatie en efficiënte spectrumdeling

-

Lees het volledige doctoraat

-

Contact: Felipe Augusto Pereira de Figueiredo, Xianjun Jiao (promotor), Ingrid Moerman (promotor)

Felipe Augusto Pereira de Figueiredo

-

Redacteur: Jeroen Ongenae -  Illustrator: Roger Van Hecke