Voortplanting gezelschapsdieren

Domeinen

De meest recente onderoeken van het team voortplanting gezelschapsdieren gaan over de volgende topics:

Impact van sterilisatie van teven op de verdere gezondheid

Het voordeel van sterilisatie bij teven, en de voornaamste reden waarom dierenartsen de operatie aanraden is allereerst het definitief voorkomen van ongewenste nestjes (populatiecontrole) bij onder andere asielhonden, honden die erfelijk belast zijn, eigenaarshonden die niet bestemd voor de fok of die gehuisvest zijn in een situatie die fokken niet toelaat. Daarnaast is het vermijden van de loopsheden een belangrijke reden: het ongewenst seksueel gedrag, het weglopen en het bloedverlies worden door bepaalde eigenaars als storend ervaren. Als laatste wordt ook het gunstige effect op het ontstaan van pathologieën als pyometra en mammatumoren naar voor geschoven.

Door de groeiende populatie van gesteriliseerde teven is echter duidelijk geworden dat gonadectomie ook ongewenste bijwerkingen kan hebben. Algemeen was al bekend dat gonadectomie van de hond een hoger risico op obesitas met zich meebrengt, evenals veranderingen in de vachtkwaliteit bij sommige langharige rassen, alsook versterking van ongewenst angstig en agressief gedrag. Ook wordt een verhoogd risico op orthopedische problemen (heupdysplasie, kruisbandruptuur) aangetroffen bij dieren die op jonge leeftijd gonadectomie ondergaan hebben. Verder is het ook algemeen bekend dat er bij teven een verhoogd risico op urine-incontinentie bestaat na sterilisatie. De laatste jaren zijn daar nog andere bezorgdheden bij gekomen, omdat een aantal internationale studies, die uitgevoerd werden bij specifieke rassen, verhoogde risico’s vonden voor bepaalde tumoren zoals mastceltumoren, lymfoom/lymfosarcoom en hemangiosarcoom en andere neoplasieën bij gesteriliseerde honden.

Wij onderzoeken momenteel of deze ongewenste effecten ook in verhoogde mate voorkomen bij gesteriliseerde teven die aan de faculteit diergeneeskunde werden aangeboden, in vergelijking met intacte teven. Meer specifiek focussen we hierbij op een aantal orthopedische   problemen en bepaalde tumoren.

 

Nutrisperm

Een voedingsstudie wordt deze winter opgestart aan onze faculteit, ter verbetering van de spermakwaliteit van fokhonden.

Deze studie is het resultaat van een samenwerking tussen de universiteit en een hondenvoeder bedrijf. Een nieuw voedingsproduct werd ontwikkeld met specifieke voedingsbestanddelen, die een positief effect kunnen hebben op de kwaliteit van het sperma. Het doel van deze studie is na te gaan of deze voeding het gewenste effect heeft bij intacte reuen die het gedurende een langere periode als vast rantsoen eten.

Wij zullen de evolutie van de spermakwaliteit van de intacte reuen gedurende een periode van 6 maanden volgen om dit product verder in de praktijk te evalueren.

Nutrisperm