Communicatie dierenarts-klant
Uitdagingen op het gebied van communicatie in de diergeneeskunde - omgaan met complementaire en alternatieve diergeneeskunde
Het gebruik van complementaire en alternatieve geneeskunde is steeds populairder en dit niet enkel voor de mens maar ook voor onze huisdieren. Meer en meer eigenaars wenden zich tot complementaire en alternatieve geneeswijzen zoals osteopathie of kruidengeneeskunde. Veel dierenartsen weten niet hoe ze hiermee moeten omgaan en het gebruik wordt door de eigenaar ook niet altijd met een dierenarts besproken. Het juiste aantal gebruikers is tot op heden onbekend.
Complementaire en alternatieve geneeswijzen betreffen een groep van diagnostische technieken en behandelmethoden die niet in het reguliere curriculum van de studie diergeneeskunde zijn opgenomen en wiens werking niet altijd wetenschappelijk bewezen is. Onder “alternatieve” diergeneeskunde vallen alle methoden die in de plaats van de klassieke diergeneeskunde worden gebruikt. Bij “complementaire” diergeneeskunde worden deze methoden gebruikt als aanvulling op de klassieke diergeneeskunde. Voorbeelden van complementaire of alternatieve diergeneeskunde zijn acupunctuur, fysiotherapie, Bachbloesems, kruiden, osteopathie, chiropraxie en homeopathie.
Het onderzoek rond communicatie over complementaire en alternatieve diergeneeskunde (CAD) maakt deel uit van het onderzoek rond uitdagingen op het gebied van communicatie in de diergeneeskunde en focust zich op het gebruik van en de attitude van eigenaars over CAD en op de communicatie over CAD met de dierenarts. Hoe denken eigenaars over CAD? Wat zijn redenen voor gebruik van CAD? Wordt er met de dierenarts over gesproken? En indien niet, wat zijn de redenen hiervoor?
Indien u meer wilt weten hierover: Horse owners’ attitudes towards and motivators for using complementary and alternative veterinary medicine
Voor verdere vragen over dit onderzoek kan u Pia Keller of Prof. Annelies Decloedt contacteren.