Knappe koppen: workshops voor leerlingen en leerkrachten

STEM logoWat zijn 'Knappe koppen' workshops?

De 'Knappe Koppen' activiteiten aan de UGent Campus Kortrijk vinden elk jaar plaats in januari. Leerkrachten en laatstejaars uit het Secundair Onderwijs kunnen tijdens de workshops hun wetenschappelijke honger stillen met ons gevarieerde aanbod. Alle workshops vinden plaats in onze goed uitgeruste labo's en leslokalen.

Wij bieden thema's aan die aansluiten bij uw les fysica, chemie, biologie, elektriciteit… Alle workshops zijn ideaal voor wie geïnteresseerd is in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Praktisch

 • Schrijf nu in voor een of meerdere workshops. U ontvangt nog een definitieve bevestigingsmail na uw inschrijving.
 • Locatie: UGent Campus Kortrijk, Gebouw A, Sint-Martens-Latemlaan 2B, Kortrijk
 • Periode: week van 24 tot en met 28 januari 2022  of na afspraak met de lesgever.
 • Workshops lopen van 9.00 tot 12.00 uur en/of van 13.30 tot 16.30 uur (tenzij anders vermeld).
 • Alle workshops zijn gratis.
 • U ontvangt nog een aparte bevestigingsmail na uw registratie. Wij proberen immers zoveel mogelijk leerlingen te laten deelnemen zodat de plaatsen optimaal worden ingenomen.
 • Wilt u op de campus blijven lunchen (zelf lunch meebrengen of ter plaatse kopen), meld dit even bij hilde.robberecht@ugent.be
 • Contact: info.kortrijk@ugent.be of T 056 29 26 00

Aanbod workshops januari 2022

Groene polymeren

 • Bereiding van polymeren en het duurzame gebruik
 • Recyclage van kunststoffen: op welke manier kunnen kunststoffen gesorteerd en gerecycleerd worden?
 • Polymeren in duurzaam water gebruik: welke polymeren kunnen we inzetten bij waterzuivering
 • Onderzoekers aan het woord: rondleiding doorheen de labo’s + toelichting lopend onderzoek

Data:

 • Maandag 24/01 – namiddag
 • Dinsdag 25/01 – voormiddag
 • Donderdag 27/01 – voormiddag
 • Vrijdag 28/01 – voormiddag

Voor wie?
Leerlingen met minimum 4 uur wiskunde (bij voorkeur méér wiskunde) en een pakket wetenschappen in de opleiding (max. 20 lln)

Contactpersoon
joel.hogie@ugent.be

Meebrengen?
Labojas en veiligheidsbril; eventueel afvalwater

Circulaire economie: wat is dat?

‘Ons’ klimaat is bedreigd… wat kunnen we er zelf aan doen? En welke oplossingen zijn haalbaar voor bedrijven? De leerlingen maken aan de hand van het bordspel "In the loop" kennis met de basisprincipes van de circulaire economie.

Voor wie? Leerlingen met minimum 4 uur wiskunde (bij voorkeur méér wiskunde) en een pakket wetenschappen in de opleiding (max. 24 lln)

Data

 • Maandag 24/01 - namiddag
 • Dinsdag 25/01 - voormiddag en namiddag
 • Vrijdag 28/01 - voormiddag

Contactpersoon
diederik.rousseau@ugent.be

Littlebits

In deze workshop gaan de leerlingen aan de slag met littleBits. Dat zijn kleine elektronicablokjes die je aan elkaar kan klikken om zo een eigen uitvinding te maken. We starten met een introductie en een paar voorbeelden zoals een elektronische bellenblazer, een auto of een kunstmachine. Hierna is het aan de leerlingen. Deze workshop is ideaal voor wie geïnteresseerd is in STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts & Mathematics) en zijn/haar creativiteit eens de vrije loop wil laten gaan! Deze activiteit duurt twee lesuren.

Voor wie?
Secundair onderwijs (ASO, max. 20 leerlingen)

Periode

 • Dinsdag 25/01 - voor- of namiddag
 • Woensdag 26/01 - voor- of namiddag
 • Donderdag 27/01 - voor- of namiddag

Contactpersoon
brecht.willems@ugent.be

Bestuur een robot met Scratch

Net zoals in de workshop 'Maak je eigen game en controller met Scratch en Makey Makey' leert de leerling visueel programmeren met Scratch (mBlock). In deze workshop doen de leerlingen echter ook ervaring op rond elektronica en robotica. Door verschillende blokjes aan elkaar te koppelen kan je een Arduino-gebaseerde robot (mBot) aansturen. De mBot biedt een hele variëteit aan mogelijkheden: de robot een bepaald parcours laten rijden, leds laten branden of zelfs muziek afspelen, het kan allemaal! Deze workshop is ideaal voor wie geïnteresseerd is in STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Voor wie?
Secundair onderwijs (ASO, max. 20 leerlingen)

Periode

 • Dinsdag 25/01 - voor- of namiddag
 • Woensdag 26/01 - voor- of namiddag
 • Donderdag 27/01 - voor- of namiddag

Contactpersoon
brecht.willems@ugent.be

Meebrengen
Deelnemers brengen een eigen laptop met Windows en oplader mee.

Maak je eigen game en controller met Scratch en Makey Makey.

De workshop bestaat uit twee delen van elk anderhalf uur. De leerlingen werken aan een pc, alleen of per twee. Ze leren probleemoplossend en creatief denken door gebruik te maken van ICT. Tijdens het eerste deel gaan ze aan de slag met Scratch: een eenvoudige, laagdrempelige en visuele programmeertaal. Ze bouwen zelf een computerspel, een interactieve strip of een muziekprogramma! Tijdens het tweede deel van de workshop voorzien ze hun digitale creatie van een controller. Hiervoor gebruiken ze de Makey Makey-uitvinderskit. Elk materiaal dat een (kleine) hoeveelheid elektrische stroom geleidt, werkt met de controller: Play-Doh, potloden, bananen, zelfs een medestudent. Zo kunnen we bijvoorbeeld Pac-Man laten happen via een potloodtekening, of maken we een digitale fluit van een keukenrol. We sluiten af met een groepsdemo van alle projecten.

Voor wie?
Secundair onderwijs (ASO, max. 20 leerlingen)

Periode
Dinsdag 25/01 - voor- of namiddag
Woensdag 26/01 - voor- of namiddag
Donderdag 27/01 - voor- of namiddag

Contactpersoon
brecht.willems@ugent.be

Meebrengen
Deelnemers brengen een eigen laptop met Windows en oplader mee.

Flikker op! Maak je eigen fietslicht zonder batterijen.

In deze workshop gaan we aan de slag met de legendarische inductiewet van Faraday. Aan de hand van enkele proefjes onderzoeken we eerst welke fysische verschijnselen we met deze wet kunnen verklaren, tot de vonken ervanaf spatten. Vervolgens trekken we de werkplaats in en zetten we deze wet naar onze hand om een elektromagnetisch fietslichtje te knutselen met eenvoudige materialen, en zonder batterijen.

Voor wie?
Leerlingen met een goede wiskundige achtergrond (analytisch inzicht) zoals ASO met minstens 4 à 5 uur wiskunde of TSO (Industriële wetenschappen) (20 lln)

Data
Week 24 - 28 januari 2022. Neem contact op met de lesgever voor een afspraak.

Contactpersoon
simon.deboever@ugent.be

Bouw je eigen elektrische motor.

In 1821 demonstreerde Michael Faraday voor het eerst het principe van de moderne elektromotoren. Dat principe is gebaseerd op de bekende wet van Faraday-Lenz. In de workshop bouwen de leerlingen zelf de eerste elektromotor na met een eenvoudige AA-batterij en een stukje koperdraad. Ze krijgen wat achtergrondinformatie over elektromagnetisme en we demonstreren een aantal andere opstellingen die hiermee verband houden (bv. een magnetisch kanon). Nadien worden de leerlingen ook verder gestimuleerd om een aantal testopstellingen te bouwen. Hun eigen eerste elektromotor kunnen ze alvast meenemen naar huis.

Voor wie?
Leerlingen TSO (Industriële wetenschappen) en ASO met minstens 5 à 6 uur wiskunde (max 20 lln)

Data

 • Maandag 24/01 - voor- of namiddag
 • Dinsdag 25/01 - voor- of namiddag
 • Woensdag 26/01 - voormiddag
 • Vrijdag 28/01 - voor- of namiddag

Contactpersoon
steve.dereyne@ugent.be

Programmeer jij de nieuwe virtuele fabriek?

Leer aan de hand van enkele oefeningen werken met de starterkits van Siemens (S7 1200 + TIA Portal). Op het einde van deze workshop kunnen alle leerlingen hun eigen virtuele productielijn aansturen en testen (Visual Components).

Voor wie?
Leerlingen 3e graad IW, ASO of een andere wetenschappelijke richting met minstens 5 à 6 uur wiskunde (max. 16 leerlingen)

Data
In onderling overleg, van 13.30 uur tot 16 uur (aanpasbaar). Neem contact op met de lesgever voor een afspraak.

Meebrengen?
Per twee leerlingen een laptop met Windows en netwerkinterface (liefst bedraad)

Contactpersoon:
dieter.vandenhoeke@ugent.be of isabel.sweertvaegher@ugent.be